Tips Dan Tricks Penjagaan Bateri Smartphone

By Ramzi In Iphone/IOS, Phone Battery, Repair Smartphone Bangi No comments

TIPS DAN TRICK PENJAGAAN BATERI SMARTPHONE

 

 

#Tips #Tricks #Penjagaan #Bateri #Smartphone

1. Cas Phone Dalam Mode Airplane/Off
Dengan mode ini bateri phone ada akan di cas selaju tanpa ganguan sistem yang beroperasi.

2. Phone Baru Atau Baru Tukar Bateri Pastikan Anda Cas 8jam.
Bateri yang datang dari kilang biasa nya kuasa agak lemah, untuk pertama kali pakai anda perlu cas phone anda dalam OFF selama 5-8jam.
Biar jer 5-8jam walau pun 2jam dah pernuh.

3. Jangan Guna Semasa Mengecas.
Ini yang paling ramai kita buat, hehehe. Yela tengah main games, nak reply whatsapp la, layan facebook la. Ini yang menyebabkan jangka hayat bateri anda semakin menurun. yela korang yang paksa diorang bekerja lebih kuatkan.

4. Kurangkan Penggunaan Mobile Data, Gunakan WiFi.
Jika anda perasan jika anda pakai DATA, Phone korang akan cepat panas dan bateri terus terjun macam air terjun. kan3. Jika guna WIFI anda dapat bermain phone korang lebih lama.

5. Mod Kecerahan.
Brightness juga mainkan peranan penting dalam penjimatan bateri. Semakin cerah level anda pakai, semakin cepat bateri habis. Lebih-lebih lagi phone korang pakai tempered glass privasi, tentu brightness paling tinggi korang pakai.

6. Pastikan Bateri Betul-Betul Lemah Sebelum Mengecas
Pastikan bateri tinggal 10% atau 5% atau amaran bateri lemah dikeluarkan, barulah korang cas bateri sehingga penuh.

7. Kurangkan Cas Di Dalam Kereta
Ini yang ramai pemandu Malaysia lakukan, Yela tak ada masa untuk cas phone dekat rumah. Ini kerana voltan pada kereta selalunya tidak stabil. Jadi bateri akan cepat rosak kerana menerima arus voltan yang tidak stabil, yang paling takut adalah melibatkan papan litar (Motherboard) terbakar/short.

8.Jangan Terlebih Had Waktu Mengecas (Over Cas)
Yang ni pun ramai orang kita buat, Yela waktu tidur jer kita tak pegang phone. Ini akan menyebabkan bateri anda cepat mengandung(kembung).
Jika LCD phone korang tu terangkat, kemungkinan bateri anda dah mengandung tu, cepat-cepat bawa ke kedai chamo bangi untuk tukar yer.

Ciri-Ciri Bateri Kembung

Bateri iPad Kembung

Bateri Samsung Note 5

Bateri yang ditukar di Chamo Bangi

 

Semoga Tips/Trick ini memberi faedah kepada anda semua.

Share dan Like Tips/Trick kepada orang lain.