Laptop DELL

By Chamo Bangi In Laptop/Computer, Repair Smartphone Bangi No comments

Laptop DELL
Problem : No Display.
Laptop ni dah pernah repair kat tempat lain. Owner kata tahan sebulan lebih lepas tu jadi balik screen gelap bila on. Nak hantar balik ke kedai tapi kedai tu bagi sebulan je warranty.

Sebaik sahaja laptop dihantar kepada kami, laptop tersebut didapati mengalami kerosakan pada chipset. Chipset sebelum ni hanya di reflow@reheat@dipanaskan sahaja bukan di tukar.

Sepatutnya, masalah chipset di tukar terus untuk bertahan lebih lama. Masalah  ini berpunca disebabkan oleh overheating dari habuk yang tidak pernah dicuci pada kipas dalam laptop.

Solution : Tukar Chipset Baru.

Pengajaran : Sila Service atau cuci habuk didalam laptop anda.